Van EBS naar het nachtleven – Celine

8th januari 2015
Van EBS naar het nachtleven – Celine

Een groot deel van de EBS-studenten die naar Barcelona komen, besluit in de stad te blijven nadat ze zijn afgestudeerd. Sommigen blijven nog een maand lang de stad verkennen, anderen gaan op zoek naar een job en beginnen in Barcelona een nieuw leven. Een van die “immigranten” is Celine Tissot uit Zwitserland, bij EBS afgestudeerd in 2014:

Celine in mei 2014. Tijdens de derde week van de opleiding, onderaan rechts met haar klasgenoten

 

eline, waarom besloot je in Barcelona bij EBS een opleiding te volgen?
”Het lag voor de hand. Ik heb altijd al naar Barcelona willen gaan, dus toen ik zag dat EBS er een school had wist ik gewoon dat ik er naartoe moest. Ik heb altijd geweten dat ik ooit in Barcelona zou wonen, en dankzij de opleiding heb ik die droom kunnen waarmaken.” (knipoogt)

Wat vond je van de opleiding?
”De EBS-opleiding heeft een heel goed programma, je leert van alles een beetje en moet niet hele dagen op de schoolbanken zitten. Je krijgt veel barpraktijk, flairlessen, lessen in het uitschenken, een heleboel drankrecepten en een goede basiskennis van de verschillende sterke dranken. Je leert net genoeg en niet te veel van alles, het is een evenwichtige cursus.”

Van alle vakken die je nu hebt opgesomd, welk vond je het leukst?
”De barpraktijk natuurlijk, die vindt iedereen het leukst. Ik kon tijdens die les ook een routine ontwikkelen voor wanneer de bar vol zit. Op dat moment is er geen tijd om na te denken en kan je terugvallen op wat je tijdens de praktijklessen geleerd en geoefend hebt. Het personeel waarmee ik werk weet waar de vage ingrediënten liggen, maar wat snelheid betreft kan ik de anderen goed bijhouden.”

Redactie: Juan is een van de jongens waar Celine mee werkt. Hij verschijnt in de Twitter feed van Sipsmith hieronder:

Waar werk je momenteel?
”In een bar die Creps Al Born heet, een van de beste bars in Barcelona als je het mij vraagt, ik ben gek op deze plek! De bartenders bij Crepes geven me inspiratie en verzorgen me goed. Ze weten dat dit mijn eerste job in een bar is en ze staan altijd klaar om me te helpen, ik beschouw ze als mijn familie in Barcelona.”

Waarom denk je dat het een van de beste bars in Barcelona is?
“Kom eens langs en ontdek het zelf! (lacht) Nee, serieus nu, een van de dingen die ik het leukst vind aan de bar is dat je aan het personeel kan zeggen welke sterke drank of welk fruit je lekker vindt, en dan bereiden we je op basis daarvan een cocktail. De gasten zijn er altijd van onder de indruk en ik denk dat dit de essentie van goede bartending is: weten welke ingrediënten je moet gebruiken om voor een bepaalde klant het perfecte drankje te maken! We maken ook onze eigen thee’s, wat gewoonweg supercool is. Ik mag wel zeggen dat ik zo wil worden als onze bartenders. En serieus, kom eens een keer langs!”

Zal ik zeker doen! Welke cocktail raad je ons aan?
”De Zombie of de Acapulco. Ze lijken eigenlijk op elkaar. Er zit rum, limoen en ananassap in ze alletwee, maar in de Acapulco zit ook gember en munt, het smaakt echt heerlijk, en de garnituur in dit drankje is gecarameliseerde ananas. Geweldig. Een andere cocktail die je zeker nog nooit geproefd hebt, is de Hood Rat – we drukken wat rode peper plat en serveren die met de verrukkelijke Żubrówka Vodka, een scheut citroensap en wat vanillesiroop – een verfrissende en smaakvolle ervaring!”

o ga ik er zeker eentje proeven! Hoe kwam je aan deze job?
”Ik ben de zaak gewoon binnengestapt en heb mijn motivatiebrief en CV achtergelaten in plaats van via e-mail contact op te nemen. Wat ik deed was veel persoonlijker, en ik liet ook meteen zien wie ik was. Toen ik mijn CV daar achterliet, had ik nog geen lokaal nummer, dus de manager vroeg me om er zo snel mogelijk een aan te schaffen. Toen ik er een had ging ik terug naar de bar, en toen wist de manager dat hij me de job zou geven. Ik neem aan dat dat was omdat ik liet zien hoe graag ik daar wilde werken.”

ZO KRIJG JE DIE ONGELOOFLIJKE BARTENDERJOBS

Celine deed het juiste, maar er zijn nog zoveel andere dingen die je kan doen om je droomjob als bartender te bemachtigen:

LAAT HET ME ZIEN

Wat vond je van je opleiding in vergelijking met het werk in een echte bar?
”Ik vond het fantastisch, het eerste verschil met op school is dat je met echte klanten te maken krijgt. We leren op school wel met mensen om te gaan, maar eens je in een bar staat begrijp je dat het werk zoveel meer is dan alleen maar cocktails bereiden, je bent een entertainer en staat in het middelpunt van de belangstelling. Bij Creps geven we elke klant heel veel aandacht om er zeker van te zijn dat ze met een glimlach op hun gezicht buitengaan. Ik zit nu in mijn volgende WFA-graad, zodat ik hier ook kan flairen. Mijn collega’s flairen voortdurend, en ik wil uiteraard niet achterblijven!”

Als je flairt ben je niet alleen een betere gastheer, je krijgt er ook nog eens grotere fooien mee

 

Kan je wat je bij EBS Barcelona geleerd hebt, bij Creps gebruiken?
”Uiteraard! Een van de vele geweldige dingen aan EBS is dat je er zonder enige kennis van het bartendervak kan beginnen, en ze leren je er alles vanaf nul. Bij EBS leerde ik de beginselen van het bartendervak en zo kreeg ik de unieke kans om in deze bar te werken. Bij Creps werken is als een cursus voor gevorderden volgen, want mijn collega’s leerden me al een aantal moeilijkere dingen voordat ik in posten begon te werken, en dat was echt geweldig. Ik heb nog veel te leren en ik ben hier graag, er is nog zoveel in deze industrie waar ik meer over wil weten.”

Nog een laatste vraag – wat vind je het leukste aan Barcelona?
”Ik vind alles hier fantastisch, maar als ik één ding moet kiezen is het het eten. Dat antwoord had je waarschijnlijk niet verwacht, toch? (lacht) Nee, maar de stad heeft zoveel te bieden, de mensen zijn vriendelijk en open, de cultuur, het strand, de prachtige parken lijken wel gemaakt om er te longboarden. Overal hangt een warme sfeer die je gelukkig maakt, ik denk niet dat ik van deze plek ooit genoeg zal krijgen. Het is het paradijs!”

Wil je weten of de European Bartender School ook iets voor jou is?

Vraag nu de gratis brochure aan:

  • Bekijk al onze bestemmingen
  • Snuif de sfeer op de verschillende scholen op
  • Kom te weten wat een bartenderopleiding bij EBS allemaal inhoudt

Stuur me de gratis brochure!

Redactie ps:
Onlangs gingen we een bij Creps kijkje nemen en zagen we Celine in volle actie. We zagen alles waar ze het in het interview over gehad had en meer, en ik begreep helemaal wat ze me voordien gezegd had. We zijn het volledig met haar eens en raden je aan om Creps Al Born in Barcelona een keertje te gaan bezoeken voor een paar te gekke, unieke cocktails.