De drie grootste bartendermythes – met Jumbles St. Pierre

10th november 2014
De drie grootste bartendermythes – met Jumbles St. Pierre

Bij de European Bartender School zijn we ongelooflijk opgewonden over de heropleving van de cocktailcultuur. Toch vertellen mijn collega’s me dat het geduld van een bartender regelmatig getest wordt wanneer een klant zijn eigen, onlogische willetje wil doordrijven. Jumbles St. Pierre, één van de geweldige leraars aan de EBS in Londen, zet enkele van die veel voorkomende wensen voor ons op een rijtje:

Jumbles St. Pierre: “Hoewel de cocktailcultuur aan het uitbreiden is, weten de meeste klanten in een bar nog steeds niet waar ze mee bezig zijn. Gelukkig ben ik er om jullie op het juiste spoor te zetten! We beginnen op een wetenschappelijke manier, want één van de meest voorkomende misverstanden tussen bartenders en hun klanten gaat over ijs.”

Meer ijs in je drankje is de klant bedriegen
“We hebben allemaal wel al klanten gehad die ons willen leren dat minder ijs betekent dat je drankje sterker is, maar ik kan daarop enkel met mijn ogen draaien. Je hebt ijs nodig om je drankje koel te houden, en met minder ijs wordt je drankje sneller warm waardoor je een lauwe vodka-cola overhoudt.”

Al het ijs in je drankje heeft een functie

“Ik begrijp waar dit vandaan komt, iedereen wil graag een volledig glas van wat hij of zij besteld heeft, en als er dan wat anders bij zit, voel je je tekort gedaan… Maar opnieuw, als je ons vraagt om minder ijs in je drankje te doen, zal het sneller warm worden en zit je met een waterige vodka-cola. De juiste hoeveelheid ijs in je drankje zorgt ervoor dat het koeler blijft en minder snel smelt. Resultaat: je drankje blijft lekker koel en je kan er langer van genieten!”

Eiwit in je cocktail betekent GEEN salmonella
“De volgende cocktailmythe gaat over de cocktails waar ei in zit. De meeste klanten zijn heel sceptisch over het idee dat ze rauw eiwit in hun ‘White Lady’ krijgen, en sommigen vinden het dan ook een onnodig ingrediënt… Maar weet dat het eiwit in je drankje weinig of geen smaak aan je cocktail toevoegt. De functie ervan is dat het zorgt voor die lekker dikke schuimlaag bovenop je drankje die de textuur ervan zo geweldig maakt. Eiwit kan natuurlijk ook voor veel andere dingen gebruikt worden, en de bartender kan ermee zijn ideeën dan ook de vrije loop laten; LAB in Soho, Londen, gebruikt de laag eiwit om er een crème brûlée a la ‘Burnt Breakfast Martini’ mee te maken.”

“Mensen maken zich bij eiwit het meest zorgen om salmonella. Doorheen de jaren zijn er in de industrie wel een paar incidenten geweest, maar tegenwoordig komen eieren voor consumptie van gevaccineerde kippen. Deze producten zijn gezond en veilig en je kan dus rustig een cocktail met eiwit drinken. Er zijn trouwens meer en meer bartenders die met ingrediënten experimenteren en die spek, popcorn en zelfs walvishuid aan hun cocktails toevoegen. De tijd van scepticisme is voorbij.”

EBS LONDEN

Jumbles is een van onze zeer bekwame leraars bij EBS Londen. Wil je weten wanneer je bij hem in Londen een opleiding als bartender kan volgen?

BESCHIKBARE DATA

Hoe groot is je kater na het drinken van tequila?
“Nu over naar tequila, een van de meest verkochte shots in het VK en zonder twijfel de grootste oorzaak van een zware kater! De schuld ligt echter niet altijd bij de tequila zelf, maar bij het zout dat erbij geserveerd wordt. De echte oorzaak voor een kater is vaak dehydratatie, iets dat je kan voorkomen door tussen de drankjes door een glas water te drinken, ofwel door te stoppen met bij elke shot zout van je hand te likken.”

Het zoutvat is je vriend niet…

“Als je tequila echt de schuld wil geven, weet dan dat het populairste tequilamerk (dat we hier niet gaan noemen) amper tequila is. Authentieke tequila wordt van een plant gemaakt die de agave heet, en echte tequila wordt voor de volle 100 % van agave gemaakt. Jammer genoeg moet er volgens de wetgeving maar 51 % agave in tequila verwerkt zitten, de andere 49 % zijn artificiële stoffen en onzuiverheden. En het zijn die stoffen die je de dag erna het gevoel geven dat iemand je met een hamer op je hoofd slaat. De wetgeving eist dat het agavepercentage op de flessen in omloop wordt weergegeven, dus wanneer je de volgende keer in een bar aan het beslissen bent welke shot je nu eens wil proberen, geef dan geen aandacht aan de flessen met daarop ‘home-made servo cold’.”

Kom met EBS nog meer te weten over de mythes en waarheden over bartending!

Vraag nu de gratis brochure aan:

  • Bekijk al onze bestemmingen
  • Snuif de sfeer op de verschillende scholen op
  • Kom te weten wat een bartenderopleiding bij EBS allemaal inhoudt

Gratis brochure!
barschool

barschool

Making sure you get a weekly load of bartending information and anything related to the European Bartender School, Sacha digs and writes tirelessly through the interwebs.